Scrat!

Sursa:http://laurentiudumitru.ro/blog

.Seria „Ice Age” (Epoca de gheaţă) este una din cele mai vizionate producţii animate din ultimii ani. Mai devreme sau mai târziu fiecare s-a familiarizat cu personajele desenului: Diego, Sid, Menny, Ellie şi simpaticii Crash & Eddie. Pontos şi adorabil, Sid este sufletul găştii, însă preferatul fanilor este veveriţa Scrat (the most popular character of the franchise), după cum titrează imdb.com .

Aş vrea să mă opresc asupra acestui personaj cu totul aparte: Scrat. Numele lui nici măcar nu este pomenit în filme, ci doar în synopsis-urile seriei, aşadar dacă nu am citi sau nu ne-ar spune cineva, vizionând „Ice Age” n-am şti cum îl cheamă. Scrat nu spune glume, nu e vorbăreţ defel. De fapt o singură dată în cele trei episoade bâiguie ceva indescifrabil, în rest nimic, absolut nimic. Îndeobşte nici un personaj nu comentează vreuna din puţinele şi întâmplătoarele interacţiuni cu Scrat. Veveriţa Scrat are practic filmul său în film, independent de acţiunile în care sunt prinse celelalte personaje din „Ice Age”. Scrat n-are treabă cu universul celorlalte personaje, el are lumea lui. Trăieşte împreună cu ei, în plină „epocă de gheaţă”, dar nu în stilul lor.

Veveriţa Scrat are o singură preocupare, o singură grijă: o ghindă! Congelat într-un cub de gheaţă, prins sub copaci, strivit sub dărâmături, căzut în prăpăstii, lovit de fulger, înzăpezit, surprins de dezlănţuirea avalanşelor şi erupţiilor vulcanice pe care deseori el însuşi le provoacă, Scrat ştie doar un lucru – ghinda! Nici măcar iubirea pentru oacheşa şi ispititoarea Scratte nu-i distrage decât temporar atenţia de la ghindă…

Scrat e „nebun după ghindă”. În alergarea lui după ghindă, tremură, adulmecă, se zbate din toate puterile şi se aruncă în situaţii limită. Gesturile lui au efecte vădite asupra naturii înconjurătoare (într-un scurt metraj, separat de serie, Scrat este responsabil chiar de împărţirea pământului în continente). În partea a II-a a seriei are o viziune a paradisului şi e pe cale a pune mâna pe o ghindă gigantică.

Regizorul, probabil fără să bage de seamă, a creat un personaj după modelul vieţuirii creştine. A creat un personaj tăcut şi tenace care n-are treabă cu pustia lumii, dar are un ţel, o ţintă. Ghinda. Alegerea părţii celei bune, a lucrului esenţial. Fanii seriei „Ice Age” îl adoră pe Scrat. E un semn bun dacă ne atrage într-un chip aparte.

Când îmi amintesc de „Ice Age” şi, implicit de Scrat, îmi amintesc şi de viziunea evanghelică asupra vieţii. Atunci mă întreb pe unde am rătăcit „ghinda” şi mă frământ, căci s-ar putea ca acest „odor” ce mi s-a dat oarecând în grijă şi pe care-l pierd deseori, să se ceară de la mine cândva.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s