Ghidul betivului responsabil

Dacă tot a trecut Crăciunul eu zic să ne apucăm să analizăm niște chestiuni interesante si folositoare în perspectiva nu numai a revelionului care iată, se apropie, ci în general cand vine vorba de alcool. Conform proverbului: ”Cercetătorii lor sunt mai buni decât ai nostri” profesorii de la universitatea din Stamford UK s-au gândit să facă un studiu ”de sezon”. Asfel s-au apucat binișor, in spirit științific să analizeze diferite remedii anti-mahmureală. Asfel s-au analizat rețete din Rusia, Mexic, Spania, România, ș.a. Ciorba de burtă preparată românește s-a clasat prima(wiiiiiiiiiii am câștigat), pe locul doi zeama de varză cu cunoscutul efect de pansament pentru stomacul „obosit”.  Urmează iaurtul cu usturoi preparat in Turcia iar pentru băutorii de Tequila se prepară in Mexic cactus feliat, o plantă bogată in antioxidanți. Iată că după o astfel de analiză noi Romanii putem sta liniștiți. Deținem puterea în materie de revenire după nopțile grele și fără măsură.

Bun, să zicem că remediul pe care să-l administrezi retroactiv îl avem. Dar ce facem proactiv, sau preventiv? Ce se întamplă daca te găsești la o petrecere unde oamenii nu au măsura la gură si devin bețivi iresponsabili. Ce faci dacă tu ai trecut de vârsta adolescentului teribilist care face concurs de băut și nu ești tocmai dispus să accepți toate reactiile de om din Neanderthal care pot apărea ca efect al licorii bahice atât de utilizată în România mai ales la sărbatorile religioase. Cum previ asfel de situatii sau dacă ele apar, cum îți aperi prietena, sau pe tine însuți de situatii neplăcute și implicit de stricarea petrecerii?
Am analizat diferite situații și experiențe propri sau povestite si dupa îndelungi studii asemănătoare celor făcute la Stamford am tras niste concluzii si am elaborat niste teorii.

Prima situație ar fi cea în care te afli deja acolo. Ești beat dar te poti controla singur, înca nu te-ai trasnformat deci poti gândi logic încă. Ești agasat in mod repetat în glumă sau serios, fapt care te irită la culme. Aici se întrevăd următoarele solutii:

 • Dacă inculpatul nu deține locatia asfel încât să aiba postura de „șef de post” se poate exclude de la petrecere cu vorba bună sau prin ”razboi rece”: nimeni nu-l mai bagă în seamă  si nu mai primește de băut.

 • O alta solutie ar fi părăsirea petrecerii de către cel care nu mai rezistă sa fie călcat pe nervi cu toate ca asta ar insemna sa plăteasca cel ce nu are nicio vină.

 • Daca cel agasat seamana cu  Chuck Norris betivul va fi anihilat prin fortă.

O teorie care pare sa functioneze în evitarea neîntelegerilor este teoria bețivului responsabil care sună asa:

Fie un specimen ”P” aparținând mulțimii bețivilor care pot bea o cantitate cuprinsă în intervalul deschis (1 pahar-2 litri) de spirtoase. Spunem că acel specimen este responsabil dacă și numai dacă împlinește cele trei condiții necesare si suficiente:

 • Este conștient și nu necesită asistență din partea unui terț specimen capabil să aibă grijă de el.Se pot întalni situații de excepție în care două specimene iresponsabile au grijă unul de celălalt fără să perturbe inelul abelian in care se află.

 • Este capabil să respecte dorințe de bun simț ale celorlalte specimene din intervalul in care se bea astfel încât să nu deranjeze verbal pe cei care și-au exprimat această dorintă, să fie capabil să se oprească din a turna bauturi de orice fel in capul participantilor, sa nu loveasca excesiv sau sa faca glume de tot câcatul încercând să pară sufletul petrecerii cînd de fapt este bufonul.

 • Specimenul P să posede măsura bauturii asfel încât să nu fie nevoie de parcurgerea întregului interval la concurența cu cei care duc mai mult ci prin proprietatea de responsabilitate specimenul să se oprească exact înaintea punctului de transformare.

O situație mai deosebită dar de dorit este cea în care specimenul P îndeplinește doar prima condiție adică este conșient chiar daca a depașit demult măsura și are bunavoința de a merge la somn prevenind asfel comportamentul Neanderthalian de nedorit.

Sunt sigur că acest ghid poate deveni foarte util în organizarea unei reuniuni liniștite și lipsite de incidente majore neplăcute. Orice observație sau situație pe care studiul a pierdut-o din vedere este bine-venită din partea celor care s-au mai ocupat cu asfel de studii și în trecut sau care au avut și au experiențe cu acest tip de specimene. In plus aștept sa completati si lista de remedii propusa in prima parte a acestui studiu.

Toate cele bune!!

Reclame

13 păreri la “Ghidul betivului responsabil

 1. Ciorba de burta e geniala pentru o mahmureala 🙂 La mine functioneaza foarte bine o cafea tare 🙂
  Iar studiul facut foarte tare !
  Sanatate!

 2. Propun ca dupa completarea acestui ghid, sa existe musai cate un exemplar in fiecare cabana, ca un certificat de calitate a oamenilor ce trec pe acolo!

 3. Bine Mbruma. O singura observatie: nu sunt de acord cu solutia nr 2 tipic brumeasca(alaturi de inchderea pe dinauntru intr-o camera).
  Eu zic ca postarea trebuie printata si data la semnat la rev ca proces verbal si executati cei care il incalca.

  In rest:MAXIM am zis!

 4. Eu apreciez speranta, insa tare ma tem ca va fi in zadar acest ghid…Eu am in posesia mea o hartie semnata de catre domnul P. cum ca nu va bea peste masura si ca nici nu va deveni Neanderthalian…iar din acele 4 zile care au urmat semnarii acestui document, putem aminti foarte multe incidente…Cu Doamne ajuta, ne vedem la cabana copii!
  Ft buna postarea, am ras ca broasca…la inundatii evident.

  • Da nu o semnase anul trecut cand cautam cabana?eu asa stiu.Si daca intr-adevar e semnata anul trecut atunci s-a tinut de cuvant ca nu a venit deci a fost liniste:))

 5. f f tare :)..de-acum o sa iau cu mine ghidul asta si o sa-i pun pe toti betzivanii sa se iscaleasca si sa promita ca nu mai fac 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s